< Terug

dr. Mariken Spuij

Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut (kinderen, jongeren en volwassenen), Orthopedagoog Generalist, Cognitief gedragstherapeut VGCt, EMDR Practitioner Europe VEN, Psychotraumatherapeut NtVP, Kinder- en jeugdpsychotherapeut VKJP.

Je bent hier: 

Home  /  Wie we zijn  /  Team  /  Profielpagina dr. Mariken Spuij

Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in mensen. Groot en klein. Daarom ben ik orthopedagogiek gaan studeren. Ik ben hulpverlener in hart en nieren maar vindt het ook leuk en belangrijk om (jonge) collega’s op te leiden en vind het leuk om wetenschappelijk onderzoek te doen. Al die dingen combineer ik daarom graag in mijn werk. Ik houd van samenwerken, kan goed luisteren en denk graag out-of-the box. Mensen zeggen vaak dat ze zich snel op hun gemak voelen bij mij.

In 1995 ben ik aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als Orthopedagoog. Sindsdien werk ik aan diezelfde Universiteit als Universitair Docent. Ik geef daar les in diagnostiek en behandeling en coördineer de stage van studenten die de Universitaire Academische Master Orthopedagogiek volgen. Ik ben gespecialiseerd in rouw en verliesverwerking. In 2014 promoveerde ik op Gecompliceerde Rouw bij kinderen en jongeren en in 2017 verscheen er een populair wetenschappelijk boek over rouw bij kinderen en jongeren bij Uitgeverij Nieuwezijds. Samen met prof. dr. P.A. Boelen ontwikkelde ik RouwHulp; dat is een cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma voor kinderen en jongeren in rouw. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een effectieve aanpak is. In 2023 verscheen het werkboek ‘Rouwhulp’ bij Boom Uitgevers.

Mijn werkzaamheden aan de Universiteit heb ik altijd gecombineerd met werken in de praktijk, want uiteindelijk is dat waar alles om draait. Ik werk zowel met kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende problemen. Samen met jou zoek ik naar oplossingen voor jouw problemen. Ik geloof dat de kern van behandelen bestaat uit het verminderen van klachten en vergroten van veerkracht. Bij iedereen is het opnieuw zoeken naar wat de juiste ingang is. In mijn professionele rugzak heb ik allerlei manieren van werken zitten die uit verschillende referentiekaders komen. Ik ben naast mijn basisopleidingen als Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut en Orthopedagoog Generalist ook opgeleid als cognitief gedragstherapeut, schematherapeut en EMDR-practitioner. Ik mag mij psychotraumatherapeut NtVP en kinderen- en jeugdpsychotherapeut VKJP noemen.

Ik vind het belangrijk om samen met jou uit te zoeken hoe het komt dat jouw problemen zijn ontstaan en te zoeken naar oplossingen. In mijn ogen is dat altijd maatwerk. Er bestaan geen standaard oplossingen.

Kwalificaties en registraties

Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Utrecht (1995)
GZ-Psycholoog, Klinisch Psycholoog (BIG nr: 99036576425)
Psychotherapeut (BIG nr: 09036576416)
Orthopedagoog-Generalist, tevens supervisor (BIG nr: 29036576431; NVO nr: 4100)
Cognitief Gedragstherapeut -VGCt, tevens supervisor (VGCt nr: 002811)
Lid-specialist van de Vereniging voor Kinder en Jeugd Psychotherapie (VKJP), tevens supervisor.
EMDR-practitioner Europe, Lid van de Vereniging EMDR Nederland (VEN nr: 33662)
Psychotraumatherapeut, Lid van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP nr: 1001776)

Lid van Nederlandse Vereniging voor Gz-psychologen (NVGzP)
Lid van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP)

Zie ook mijn persoonlijke website: www.marikenspuij.nl en www.rouwhulp.nl